ОПЕК трябва да намали добива с 2 млн. барела според Иран
ОПЕК трябва да намали добива с 2 млн. барела според Иран / netinfo

Иранският министър на петрола Голам Хосейн Нозари заяви, че „пазарът ще се стабилизира“, ако ОПЕК намали добива с около 2 милиона барела дневно. Той направи това при пристигането си във Виена, ден преди извънредното заседание на картела, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Трябва да стабилизираме пазара, това е много важно и е в интерес както на производителите, така и на потребителите“, каза още той и уточни, че „темпът на намаляване на търсенето“ на петрол обуславя „намаляване“ на добива.

Нозари обаче не каза дали ако реши утре да намали добива си, ОПЕК ще успее да спре намаляването на цената на суровия петрол, който загуби повече от половината от стойността си от средата а юли насам, когато достигна рекордните 147,50 долара за барел.

В петък на извънредна среща представителите на страните производителки на петрол ще решават с колко да намалят производството на петрол. Предвид забвянето на растежа на иконономиките в развитите страни и особено в САЩ, които са най-големият потребител на енергоресурси, ОПЕК ще намали нефтения добив.