ОПЕК обезпокоена от поевтиняването на петрола
ОПЕК обезпокоена от поевтиняването на петрола / netinfo

Катарският министър на енергетиката и промишлеността Абдула бен Хамад ал Атия днес каза, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е "крайно обезпокоена" от почти 5-процентното понижение на цените на петрола вчера в Ню Йорк, предаде електронното издание К2Капитал.

Министърът съобщи, че ако спадът на цените продължи, то може да бъде свикано извънредно събрание на страните членки на петролния картел. Следващото заседание на ОПЕК е насрочено за 15 март 2007 година.

"Все още няма необходимост от предприемане на извънредни мерки, но ако спадът на цените продължи, то не ни остава избор", каза Ал Атия в телефонно интервю. Консултации с министрите на няколко държави, членуващи в ОПЕК, могат да бъдат проведени още през следващата седмица, допълни той.

Петролът поевтиня с близо 5 на сто от 1 ноември 2006 г., когато ОПЕК започна да съкращава добива си с цел да подкрепи цената на черното злато. Преди месец петролният картел, който осигурява 40 на сто от общия добив на петрол в света, взе решение да намали дневното си производство с 1,2 млн. барела. От 1 февруари добивът на петрол ще бъде съкратен с още 500 000 барел дневно.