ОПЕК не е склонна да повиши производството си на петрол
ОПЕК не е склонна да повиши производството си на петрол / netinfo

Държавните ръководители на 12-те страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се събират днес и утре в Рияд на третата си среща от създаването на организацията през 1960 година. Картелът не е склонен да повиши квотите си за

производство, въпреки настоятелните призиви на западните държави, включително на САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, предаде Франс прес.

Не се очаква да бъдат обсъдени високите цени на петрола, тъй като разглеждането на този въпрос бе отложено за срещата на министрите от ОПЕК в Абу Даби на 5 декември. Цените на черното злато, макар и да се понижиха в сравнение с рекордните стойностиот миналата седмица, остават над 90 долара за барел в Лондон и над 93 долара в Ню Йорк.

Лидерите от ОПЕК ще обсъдят на закрито заседание възможността за създаване на валутна кошница за определяне на цената на петрола, който произвеждат, съобщи министърът на енергетиката и петрола на Венецуела Рафаел Дарио Рамирес, цитиран от Асошиейтед прес.

В заключителната декларация на форума ще има три основни момента: стабилността на петролния пазар в дългосрочен план, необходимостта от създаване на фонд на ОПЕК за международно развитие и послание на вниманието на промишлено развитите странида развиват технологии, намаляващи вредните емисии, предизвикващи парников ефект, уточнява БТА.

Във форума в саудитската столица ще участват държавните ръководители на Алжир, Ангола, Индонезия, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства и Венецуела плюс представители Еквадор, който официално отново ще се присъедини към организацията. Еквадор се оттегли от петролния картел преди 15 години.