ОПЕК: Цените на петрола ще продължат да растат
ОПЕК: Цените на петрола ще продължат да растат / netinfo

Цените на петрола ще продължат да се повишават и то най-вече, особено ако тенденция, следвана от икономиката на САЩ, се запази. Това заяви алжирският министър на енергетиката и мините и сегашен президент на ОПЕК Шакиб Хелил.

Според Хелил увеличаването на цената на петрола през последните дни се дължи на спекулациите, геополитическите проблеми и слабия долар. Всички те са „фактори, извън контрола на организацията“ на страните износителки на петрол (ОПЕК). „Ако ОПЕК реши да увеличи добива заради спекулациите, това увеличение няма да доведе до намаляване на цените“, смята той.

Котировките на петрола днес се движеха възходящо в европейската електронна търговия, но при много ниски обеми, защото днес е неработен ден и във Великобритания, и в САЩ.

В петък цената на петрола надхвърли 132 долара за барел в Ню Йорк, в края на историческа седмица, когато бяха преминати символичните граници от 130 и 135 долара за барел. От 19 май насам цената на синьото гориво се увеличи с повече от шест долара в Ню Йорк и с повече от седем долара в Лондон.