Опасни стоки в търговската мрежа на Монтана
Опасни стоки в търговската мрежа на Монтана / netinfo
Мастило за татуировки „Атом колор”, съдържащо канцерогенни вещества, издирва Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Монтана. Мастилото е произведено във Великобритания. Сигналът е подаден от Холандия по системата за бърз обмен на информация РАПЕКС.

Според наредбата за изискване към козметичните продукти нито един от азо-багрилата, които са използвани в мастилото, не трябва да се влагат. Мастилото е без санитарно изискване за внос и го няма в регистъра на уведомленията за пускане на пазара. Поради липсата на студия за татуировки в област Монтана издирваният продукт не е открит.

В РИОКОЗ са пристигнали данни и за още няколко опасни стоки, които се търсят в търговската мрежа на област Монтана. Като опасни за здравето на потребителите се търсят балсам и шампоан против пърхот, спортна линия марка ”Фила”, комплект козметични продукти за момичета ”Дромадер”, крем за суха кожа с възстановяваща формула и слънцезащитна марка ”Бюти феа”, паста за зъби и активен балсам.

Данните за това са постъпили в Министерството на здравеопазването по системата РАПЕКС.