ОП Околна среда е длъжник на държавния бюджет с близо 1.2 млрд. лв. засега
ОП Околна среда е длъжник на държавния бюджет с близо 1.2 млрд. лв. засега / снимка: БГНЕС

Българите трябва да постигнат съгласие по това, че когато обществото се обедини около приоритети, те не трябва да бъдат променяни на всеки четири години, а да се следват тези цели, по които хората искат страната да върви напред. Това каза вицепремирът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиранe Екатерина Захариева в предаването „Седмицата" на Дарик в Деня на Съединението.

По отношение на спрените европейски плащания за страната ни, вицепремиерът напомни, че е спряна цялата оперативна програма „Околна среда", което означава, че по нея не може да се възстановяват никакви средства от ЕК. Спрени са и две оси по ОП „Регионално развитие", които са с най-много проекти и това са ос едно и ос три.

В момента средствата, вложени от строители и общини по проектите, се плащат от държавния бюджет и се работи усилено за възстановяване на средствата до края на годината от Брюксел, каза Захариева.

Към момента ОП „Околна среда" е длъжник на държавния бюджет с 1.198 млрд. лв., което означава, че страната ни чака възстановяване на наистина голяма сума от ЕК, каза Захариева, като напомни, че постоянно се правят плащания от хазната. По ОП „Регионално развитие" до края на година за спрените оси средствата възлизат на 390 млн. лв., като 188 млн. лв. от тях са платени, а други предстои да се разплатят.

Тази и следващата година са най-интензивните от гледна точка на плащания и усвояване, напомни Екатерина Захариева.

Тя посочи, че по ОП „Транспорт" няма да бъдат загубени средства до края на тази година, но има рискови проекти, чието изпълнение трябва да бъде ускорено, за да не се загубят средства през 2015 година. Тези рискови проекти са ясни, има план за действие по тях.

„Ще направим всичко възможно да се възстанови плащането по ОП „Околна среда" и ОП „Регионално развитие", като ако трябва да съм искрена, считам, че е по-вероятно това да се случи за ОП „Околна среда" и по-малко вероятно за ОП „Регионално развитие", просто защото тази програма беше спряна доста по-късно. Ще направим всичко възможно, оптимист съм за ос три, за ос едно тепърва предстои оценка на всички проекти", каза Захариева.

Вицепремиерът обясни, че спрените програми и фактът, че трябва да се разплаща от държавния бюджет, допълнително усложняват „неприятната обстановка и ситуация с бюджета". „Имаме и се очаква неизпълнение на приходната част около 1 млрд. лв. Отделно непредвидени плащания по спрените оперативни програми също от държавния бюджет. Отделно от това продължаваща нестабилност", каза Захариева. Тя посочи, че за първите шест месеца спадът в преките чужди инвестиции е 23 на сто в сравнение с миналата година. Само в сектора, който вицепремиер Захариева наблюдав,а недостигът на средства е над 3 млрд. лв.

Заместник министър-председателят е категорична, че е необходима актуализация на бюджета за тази година.