Омбудсманът ще настоява: Без сградна инсталация за живеещите под прага на бедност
Омбудсманът ще настоява: Без сградна инсталация за живеещите под прага на бедност / БГНЕС, архив
Омбудсманът ще настоява: Без "сградна инсталация" за живеещите под прага на бедност
88868
Омбудсманът ще настоява: Без "сградна инсталация" за живеещите под прага на бедност
Омбудсманът ще настоява: Без "сградна инсталация" за живеещите под прага на бедност
  • Омбудсманът ще настоява: Без "сградна инсталация" за живеещите под прага на бедност
  • Омбудсманът ще настоява: Без "сградна инсталация" за живеещите под прага на бедност

Българите под прага на бедността и с доход под минимална работна заплата да бъдат освободени от плащане на такса "сградна инсталация". Около това предложение се обединиха омбудсманът Мая Манолова и Федерация на потребителите в България.

На въпроса кой ще поеме разликата отговори председателят на Федерацията проф. Йовчо Топалов. Той обясни, че може да бъде поискана помощ от Европейската комисия, а не разликата да се поема от съседите.

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че предложението тепърва ще се обсъжда от депутатите в парламента.

Мая Манолова с идеи за преодоляване на енергийната бедност

"Не ви ли се вижда малко несправедливо ръководството на "Топлофикация" да си раздува административните и всички останали разходи, да пилее на широко, да харчи на широко, и сметката в крайна сметка да се поема от гражданите. Редно ли е да си увеличават заплатите, да разширяват администрацията, да губят пари по банки след фалита, заради неразумно инвестиране и цялата тази сметка да се плаща от гражданите. Смятате ли за справедливо да трупат печалби от юристконсултски възнаграждения, от всякакви такси и разноски допълнителни и никой да не защитава хората", запита Мая Манолова.

От къде обаче ще се покрива разликата още не е ясно. Проф. Топалов коментира един от вариантите разликата да не се покрива от съседите.

"Ние може да поискаме помощ от Европейската комисия да поеме тя тези разходи. Защо да натоварваме българските потребители на топла енергия. ЕК отпуска много помощи, които отиват за този или онзи човек или организация", заяви Йовчо Топалов.

"Да плати разликата, да не се натоварват тези, които не могат да платят. Ние не искаме нас да ни освободят, ние искаме да се освободят от плащане нископлатените, хората, които не могат да намерят средства и се събират по 4-5 човека зимата в една стая", уточни той.

Федерацията на потребителите в България цитира данни, че потребителите плащат повече от 50% за такса "сградна инсталация".