Оли Рен: Споразумението за гръцкия дълг е повратен момент за Гърция и Европа
Оли Рен: Споразумението за гръцкия дълг е повратен момент за Гърция и Европа / снимка: БГНЕС, aрхив

Споразумението за намаляване на гръцкия дълг е "повратен момент за Гърция и Европа", заявява еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен в интервю за гръцкия в. "Катимерини". Министрите на финансите от страните членки на еврозоната, Международният валутен фонд и Европейската централна банка (ЕЦБ) се договориха в понеделник за серия от мерки с цел намаляване на дълга на Гърция с 40 милиарда евро до 124 на сто от брутния вътрешен продукт до 2020 г., припомня БТА.

Пред в. "Катимерини" Рен отбелязва, че взетото в Брюксел решение има две страни. Първата засяга прякото намаляване на дълга с 20 процента, а втората - ангажимента на страните членки на еврозоната, че са готови да вземат нови мерки за по-нататъшно намаляване на дълга на страната "много под 110 на сто от БВП през 2022 г.", при положение че Гърция спази задълженията си по кредитното споразумение. По думите му съчетанието между двете ще допринесе значително за възстановяване на икономиката и доверието в перспективите на страната.

Попитан дали съществува план Б за отпускане на следващия транш от финансовата помощ за Гърция, в случай че програмата за обраното изкупуване на облигации не се развие според плана на Международния валутен фонд, еврокомисарят отговаря "не мога да говоря от името на фонда, но Ви уверявам в решителността на Европа да спази взетите решения и да подкрепи Гърция".

Закъснението в отпускането на траншовете от международната финансова помощ Оли Рен отдава на факта, че Гърция не е спазила ангажиментите си до момента. По думите му сега Гърция и еврозоната са направили каквото е трябвало и остава прилагането на договореностите.

Еврокомисарят изразява оптимизъм, че еврозоната ще се завърне към растеж от началото на годината, което ще позволи създаването на нови работни места.

Оли Рен завършва интервюто си за в. "Катимерини" с фраза на гръцки език, която гласи "заедно ще се справим". Преди две години той пожела на гръцкия народ да имат кураж отново на гръцки език.