Олег Дерипаска купува „Руснефт”
Олег Дерипаска купува „Руснефт” / netinfo

Президентът на „Руснефт” и основен собственик на компанията Михаил Гуцериев за първи път официално призна, че се оттегля от нефтената компания и ще продаде бизнеса си на „Базов елемент” на Олег Дерипаска.

Вестник „Комерсант” пише, че сделката се очаква да бъде сключена днес, 30 юли. Тя е за 3 – 3,3 милиарда долара. Източник на „Комерсант”, близък до „Базов елемент”, посочва сумата от 6 милиарда долара, а източник, близък до Руснефт” – 9,6 милиарда долара. Преди оттеглянето си Гуцериев публикува писмо до служители на компанията, в което обясни причините за оттеглянето си.

В препечатаното във „Ведомости” писмо се посочва, че на бизнесмена са предлагали „с добро” да се оттегли от петролния бизнес. След като Гуцериев отказал да направи това, компанията му била подложена на „безпрецедентно преследване”. Бизнесменът посочва, че само за последната година „Руснефт” е била проверявана от Главната прокуратура, данъчните и различни структури на МВР.

Президентът на компанията посочва, че и „Руснефт”, и самият Гуцериев лично никога не са нарушавали законите. Но в условията на преследване той е решил да напусне компанията, за да я спаси, тъй като според него действията на властите са насочени лично срещу него.

„Руснефт” е една от най-големите частни петролни компании в Русия. Основана е през 2002 г. и постоянно нарастваше за сметка на закупуването на по-дребни играчи на пазара. През 2006 г. тя доби 14,7 милиона тона нефт. Михаил Гуцериев е на 31-о място в рейтинга на Форбс на най-богатите хора в Русия с активи от 3 милиарда долара.

Олег Дерипаска е руски милиардер, олигарх. Управялва и контролира РУСАЛ (руска компания, специализирана в алуминиевата индустрия). Неговите фирми му осигуряват отлична позиция на руския пазар за метали. Въпреки, че се въздържа от политиката, се смята, че Дерипаска е най-близък до президента Владимир Путин от руските олигарси.

Олег Дерипаска е собственик на "Група ГАЗ", която е планира да възроди марките "Чайка" и "Победа", под които да се произвеждат отново автомобили, но освен това и играчки.

През април 2006 г. "Група ГАЗ" купи от "Даймлер-Крайслер"лиценза и оборудване за производство на седаните "Крайслер Себринг" и "Додж Стратус".

Автомобилите ще се сглобяват в завода в Нижни Новгород. Планира се годишното производство да е малко над 60 хил. броя. Цената им ще е около 17 хил. долара.