Окончателно: неизползваните отпуски ще горят
Окончателно: неизползваните отпуски ще горят / Thinkstock/Getty Images
Окончателно отпадат графиците за отпуски
80815
Окончателно отпадат графиците за отпуски
  • Окончателно отпадат графиците за отпуски

Запазването на неизползваните дни отпуск за срок от 2 години остава - това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда, след като председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов оттегли предложението си за отпадане на давността на отпуските.

Социалното министерство лансира идея за гъвкаво работно време

С промените отпада и задължението на работодателя да прави график на отпуските, но ако работникът не е успял да използва целия си отпуск за съответната година, работодателят трябва да му осигури такава възможност през първите шест месеца на следващата година. Депутатите одобриха и въвеждането на еднодневни трудови договори за сезонната селскостопанска работа.

Парламентът одобри еднодневните трудови договори

Ако работите на трудов договор и за тази година имате право на стандартните 20 дни отпуск, работодателят трябва да осигури използването на поне половината от тях. Това, което не можете да използвате по производствени или други причини, се прехвърля за следващата година и през първите шест месеца работодателят ви отново е длъжен да намери начин да излезете в отпуск.

Ако това не стане, вие можете да посочите срок, в който да използвате оставащите дни, тъй като неизползваното ще се запази до края на 2017-та година, а след това ще изгори.

Така изглеждат окончателните промени в Кодекса на труда, одобрени от парламента. За запазването на давността на отпуските настояваха от ГЕРБ, а вносителят на предложението да няма давност д-р Хасан Адемов днес се отказа от него.

Така гласуваните промени на практика са жест към бизнеса, коментира пред Дарик вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.