Около 5000 лв. ще струва премахването на една надстройка в Стария Несебър
Около 5000 лв. ще струва премахването на една надстройка в Стария Несебър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Около 5000 лв. ще струва премахването на една надстройка в Стария Несебър
34738
Около 5000 лв. ще струва премахването на една надстройка в Стария Несебър
  • Около 5000 лв. ще струва премахването на една надстройка в Стария Несебър

Около 5000 лева ще струва принудителното премахване на всяка една от незаконните надстройки в Несебър, съобщи в интервю за Дарик началникът на Дирекцията за национален строителен надзор инж. Милка Гечева. По думите й след принудителното премахване на незаконните постройки, собствениците им са длъжни да възстановят парите на държавата. До края на август е бил срокът, в който собствениците са имали възможност да премахнат доброволно постройките.

Ето какво каза шефката на ДНСК:

Това премахване би могло досега да е извършено доброволно от тях и тези покриви до този момент вече биха могли да бъдат построени отново. Така че не мисля, че по някакъв начин са засегнати интересите на тези граждани. По-скоро мисля, че те до последния момент са се надявали, че няма да се случи.

Принудителното премахване колко ще струва на държавата, преди собствениците на тези незаконни постройки да възстановят парите?

По първоначални разчети, не се знае дали ще остане така до края - някъде около 5000 лв. ще струва всяка една от тези надстройки, като разбира се това е ориентировъчно сума. Ако собствениците бяха изпълнили доброволно това премахване, по всяка вероятност за тях щеше да излезе по-евтино, с по-малко разноски и с може би по-малко щети, въпреки че фирмата, която ще изпълнява премахването, се ангажира да не нанесе никакви допълнителни щети.

Инж. Милка Гечева съобщи, че вече е започнала проверка съвместно с екипите на Министерството на околната среда и водите за незаконни строежи около язовирите. Проверката е започнала при язовир Ивайловград. Там са съставени 90 констативни акта за премахване и 40 констативни акта за забрана за ползване.