Ограничават още плащанията в брой
Ограничават още плащанията в брой / снимка: БГНЕС, архив

"Мерките, свързани с ограничаването на плащанията в брой, са свързани с намаляването на дела на сивата икономика. Още през 2010 г. при първото правителство на премиера Борисов се прие Законът за ограничаване на разплащанията в брой. Тогава се изказаха много тези, че не бива да се определя твърде нисък лимит и той беше фиксиран на 15 000 лв. Смятаме, че е дошъл моментът размерът на разрешените плащания в брой да бъде намален".

Това коментира финансовият министър Владислав Горанов пред „Труд".

„Банковата инфраструктура е изключително добре развита. Нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой. Ще предложим намаление. Все още се обсъжда колко точно да бъде. В много европейски държави, например в Италия и Франция, ограниченията за плащания в брой са доста по рестриктивни от тези у нас", добави Горанов.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че се обсъжда ограничението за плащания в брой да бъде намалено от 15 хил. лв. на 10 хил. лв.

„В кампанията за изменение на данъчните закони, която предстои, ще намерим място и за изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой. Тези мерки ще бъдат приети преди края на 2015 г. и ще важат от началото на 2016 г.", каза още финансовият министър.