Огнян Донев: Грешен ход беше купуването на вестниците
Огнян Донев: Грешен ход беше купуването на вестниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Медиите не бяха нещо, което да е в центъра на житейските ми интереси, каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на „Софарма” Огнян Донев за покупката на вестниците на ВАЦ.

„В този случай бе ми отредена роля и бяха съгласен, разказвал съм много пъти, имаше и друг кандидат. Исках да помогна да се купи нещо, което да остане независимо и да гарантираме свободата на словото. Никой не ме разбра, никой не ми повярва, продължавам така да мисля. Оказа се грешен ход, може би стъпих накриво, съжалява с днешна дата Донев. Не бих казал, че някой ми е извивал ръце да продавам вестниците. Чисто и просто се оказа неудачна инвестиция. Когато една инвестиция не е удачна, тя се продава и се инвестира на друго място”, увери Донев.

„Никой не ми е казал: ти направи това, пък ще стане онова. Купувач се явява Гочева с нейната фирма и присъстваха различни адвокати. Така че на пръв поглед собственик или купувач на моите дялове се явява Гочева”, уточни той. „Бихме могли гледайки редакционната политика да си мислим едно или друго нещо. В България трябва да престанем да подхвърляме догадки, а да се позовем на фактите. Има известна съществена промяна в редакционната политика и ще я наблюдаваме по-нататък. Ще видим. Всеки един нов собственик има право да наложи своите правила и политика. Имаше и кадрови промени. Работих много добре. Аз не съм изпълнявал оперативна функция, имах човешки контакт и от преди това и след това по-скоро с журналисти от в. „Труд”, аз ще продължа своя човешки контакт с тези хора”, каза още Донев.

БГНЕС припомня, че в края на 2010 г. германската група „Вестдойче алгемайне цайтунг" продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, а именно на Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев. В началото на 2011 г. Христо Грозев обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата. Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата. На Донев и Павлов бяха повдигнати обвинения.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. По-късно прокуратурата прекрати делото срещу тях. В края на април т.г. „Про нюз България” АД купи „Медийна група България Холдинг” (MГБХ) ООД. В съвета на директорите на „Про нюз” са Венелина Гочева и представители на две адвокатски кантори - Ангел Ризов (от „Камбуров и партньори”) и Мариус Величков (от „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”).