Oдобриха регламента за по-ниски цени на роуминга
Oдобриха регламента за по-ниски цени на роуминга / netinfo

Европейските министри на телекомуникациите одобриха в Люксембург регламента, който предизвика остри спорове, предвиждащ намаляване на големите сметки на потребителите на мобилни телефони в чужбина, предаде АФП.

"Това е важен ден за европейските граждани. От години те плащат прекалено скъпо, за да се обадят по телефона от чужбина, но сега този период остава в историята", заяви със задоволство датският министър.

Това одобрение е само една формалност, защото на 23 май евродепутатите вече гласуваха регламента на пленарно заседание. Въпреки това "политическото" споразумение, което бе сключено между 27-те не е краят на законодателния процес.

Ще трябва да минат още три седмици преди текстът да бъде одобрен официално от страните членки на 25 юни, а на 29 юни да бъде публикуван в официалното издание на ЕС, отбелязва германското председателство в ЕС.

Еврокомисарят за информационното общество и медиите Вивиан Рединг, която се занимава с одобрения текст от 11 месеца, изрази задоволство, че се слага край на седемгодишна сага в битката срещу прекомерното оскъпяване на разговорите от чужбина, чието начало бе поставено през 2007 година.

Близо 147 милиона европейци използват роуминг услуги и плащат около 8,5 милиарда евро за такси всяка година.