Очакват поскъпване на храните заради биогоривата
Очакват поскъпване на храните заради биогоривата / netinfo

Цените на хранителните продукти може да скочат следващите години заради все по-широко разпространеното отглеждане на култури за производство на биогорива, климатичните промени и засиленото търсене сред по-богатите потребители в развиващите се страни. Това сочи доклад на Международния институт за изследване на хранителната политика, цитиран от Ройтерс.

Само навлизането на биогоривата може да доведе до поскъпване на царевицата с над две трети до 2020 година и на маслодайните семена с близо 50 процента, като субсидиите в сектора ще формират косвен данък за бедните, предупреждават световните експерти в доклада, представен днес в Пекин.

Експертите призовават да се забави темпото на развитие на биогорива и да се увеличат инвестициите в селското стопанство, за да бъдат предотвратени сериозни проблеми с прехраната в света, застрашаващи най-бедните, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че хранителните продукти през последните месеци са постигнали най-високи стойности от 30 години.

"Дните на спадащи цени на храните може да свършат", коментира Йоахим фон Браун, който е генерален директор на института и автор на изследването, озаглавено "Световното положение на храните".

Нарастващият интерес на финансовите инвеститори към стоковите пазари на фона на покачващите се цени засилва ценовата нестабилност и световните цени на зърнените храни и енергията са все повече взаимно обвързани, посочва Ройтерс.