Очакват цените на горивата да се повишават
Очакват цените на горивата да се повишават / снимка: БГНЕС, архив
Очакват цените на горивата да се повишават
36880
Очакват цените на горивата да се повишават
  • Очакват цените на горивата да се повишават

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев прогнозира за Дарик, че цените на горивата ще продължават да растат. Той каза още, че тази тенденция е валидна за целия Европейски съюз. Ето какво каза Делчев:

Много фактори има, които влияят на цените на горивата -пазарни и непазарни. Пазарните са свързани с търсене и предлагане, а непазарните - данъци и други вземания, които бюджетът налага, и други подобни тежести. Да тръгнем от пазарните. Икономиката тръгна нагоре в европейски и световен план. Това се отразява на международната цена на горивата, първо на суровия нефт, а оттам нататък на горивата. Нормално е при възходящ тренд на икономиката принципно цените да вървят нагоре, както и обратното - при низходящ, в случай на криза, както беше миналата година, цените бяха едни от най-ниските от много години насам.

На второ място специално за България - покачващите се акцизи и всички други тежести, които се налагат на горивата, свързани с екологични изисквания, с обмен на информация с митници и данъчни. Така че едно такова поскъпване от порядъка на няколко стотинки не е ненормално.

Ще продължава ли цената да расте, има ли такива предпоставки?

Според мен трендът ще бъде цените да вървят нагоре. В средносрочен и дългосрочен план няма причини, поне аз не виждам, за понижение на цените.