Очаква се скок в цените на млякото и месото в Македония
Очаква се скок в цените на млякото и месото в Македония / netinfo

Повишаването на цените на Балканите, предизвикана от сушата, не подмина и Македония, пише македонският „Утрински вестник”.

Освен високите цени на зеленчуците и плодовете с нови цени е и хлябът, който поскъпна в почти всички градове в страната. От следващата седмица и месопроизводителите ще вдигнат цените поради недостига и високите цени на фуража. „От следващата седмица свинското месо на едро ще се продава с нови цени, с 10 денара по-високи от сегашните. На дребно цените ще бъдат още по-високи в зависимост от печалбата, която си определят месарниците. Средно поскъпването ще бъде 7-8 %, но се очаква скоро цените да скочат с до 20 %. По-високи цени се очакват и при яйцата и млякото, тоест при всички продукти, свързани с фуражите, които поскъпнаха, а и ги няма”, казва ръководителят на „Жито Вардар” Ристе Ташев.

Според него цената на един хляб ще скочи от 22 на 25 денара, което единствено ще покрие разликата в цената на брашното. Мелничарите и пекарите обясняват поскъпването с ръста на цените на пшеницата на вътрешния и на международните пазари, прише БГНЕС.

Засега внос на пшеница от Сърбия, откъдето Македония единствено може да реализира свободен внос, е невъзможен поради спрения износ, решение за което сръбското правителство прие на 3 август, както и поради наплива на купувачи от Македония, България, Босна и Херцеговина и Хърватия. В Румъния реколтата е по-слаба с 2 милиона тона, в България – с един милион тона. Не е по-добра ситуацията и в Унгария и Украйна, която досега беше най-големият износител на хлебно зърно в региона, а сега има забрана за износ, посочва македонското издание.