Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение
Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение / Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение
88240
Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение
Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение
  • Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение
  • Обсъждат закрилата на бащи с малки деца от уволнение

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа предложената от БСП поправка в Кодекса на труда, която осигурява закрила при уволнение за бащите на деца до 3 години и съпрузите на бременни жени или жени в напреднал стадий на процедурата инвитро.

Правителството и социалните партньори ще обсъдят също законопроекта на ГЕРБ и Реформаторския блок, с който се предлага еднодневните трудови договори да се подписват в срок от 14 дни, считано от деня на полагане на труд. Това е първото заседание на съвета, начело с новоизбрания му председател, вицепремиерът Томислав Дончев.

Детските добавки на работещите родители няма да се спират

От БСП предлагат специална закрила за работниците, които са бащи или осиновители на деца до 3 години, както и за работници, които живеят на семейни начала с майки на деца до 3 години.

Предложението предвижда работодателят да може да ги освободи само с предварително разрешение на инспекцията по труда. Поправките предвиждат и разширяване на закрилата срещу уволнението на съпрузите или партньорите на бременните жени и жените в напреднал стадий на лечение инвитро.

Колкото до предложенията за промени в Кодекса на труда, внесени от ГЕРБ и Реформаторите, с тях се цели облекчаване на процедурите по сключване, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори в селското стопанство.

Обмислят стимули как да върнат майките по-рано на работа

Предвижда се еднодневният договор да може да се подписва в срок от 14 дни от деня на полагане на труда, а не както в момента - същия ден. Вносителите смятат, че това ще е от полза за земеделските стопани с малък бизнес, които нямат достатъчно административен капацитет да подписват договори ежедневно. Така ще се даде възможност за един и същ работник да се подготвят едновременно 2 и повече договора, се казва в мотивите на законопроекта. Вносителите посочват, че промяната няма да има отрицателен ефект за бюджета.