Обсъждат проблемите на енергийния пазар и зелената икономика
Обсъждат проблемите на енергийния пазар и зелената икономика / снимка: БГНЕС, архив

Дискусия, озаглавена „Развитие на конкурентен енергиен пазар в контекста на зелената икономика”, ще се проведе днес в София. Кръглата маса се организира от НДСВ и фондация „Фридрих Науман”.

От страна на НДСВ участие ще вземат евродепутатът и председател на партията д-р Антония Първанова и зам.-председателят и председател на Икономическия съвет Георги Найденов. Участие са потвърдили представители на енергийния бизнес, на ДКЕВР, МИЕТ, ЕСО, представители на асоциациите на производителите на зелена енергия.

Целта на дискусията е да се обсъдят различни мнения, свързани с развитието на алтернативен енергиен пазар, с неговите нови възможности за предоставяне на конкурентни енергийни услуги, с необходимостта от прецизиране на регулаторната рамка в сферата на енергийната ефективност.

Основните теми за дискусия са: Неясна регулаторна рамка в сферата на енергийната ефективност, възпрепятстваща изпълнението на задълженията за енергийни спестявания по Закона за енергийна ефективност; Забавяне на ефективната либерализация на енергийния пазар и въвеждането на пазар за балансираща енергия и енергийна борса; Задълбочаване на финансовите проблеми и задлъжнялостта на държавните енергийни предприятия поради ниските регулирани цени и намалялото потребление; Затрудненото управление на мрежата поради бързото нарастване на фотоволтаичните и вятърни мощности.