Обсъждат новия модел за ценообразуване на тока
Обсъждат новия модел за ценообразуване на тока / снимка: БГНЕС, архив

Новият начин за ценообразуване на тока ще бъде обсъден по време на обществения съвет към енергийното министерство. Изработването на нова методика бе една от основните задачи на министерството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по време на служебния кабинет.

Очаква се на заседанието да присъстват както новият министър Драгомир Стойнев, така и служебният Асен Василев. Новата методика, за която Асен Василев загатна, че може да премахне различните добавки във фактурите, е разработена с цел „удържане” на цените на електроенергията.

В същото време от новото правителство предвиждат въвеждането на две тарифи за ток, както и разширяване на кръга на енергийните помощи. Тази седмица председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова призна, че е възможно минимално увеличение на цената на тока за крайните потребители, но не от 1 юли, какъвто е регулаторният период, а по-късно.

При изработването на методиката експертите целяха да балансират интересите на всички играчи по веригата. Представянето на новата методика идва дни, след като Световната банка и Европейската комисия направиха унищожителни оценки на състоянието на енергийния сектор у нас.