Община Хасково разполага с пари
Община Хасково разполага с пари / netinfo

Всички суми по сметките на община Хасково над 240 000 лв., които общината дължи на търговска фирма „Билла”, не са запорирани и може свободно да разполага с тях. Това съобщиха от компанията.

От съобщението става ясно, че фирмата е превела на община Хасково сумата от 340 972 лева. Поради неизпълнение на договорните клаузи от страна на Общината договорът е прекратен и авансово платената сумата е поискана от компанията с писмо от 29.12.2001 г.

Тъй като община Хасково отказва да върне сумата, започва съдебен процес, който приключва с влязло в сила решение на Върховен касационен съд., според което общината се задължава да предвиди плащането по изпълнителния лист, като включи вземането на фирмата в бюджета си за следващата година.

Въпреки това в продължение на три години (2006 г., 2007 г. и 2008 г.) община Хасково не е изпълнила изискването на закона. сметките на община Хасково са били запорирани само до размера на сумата от 632 000 лв., представляващи присъдената по делото главница, присъдените разноски и лихвите, натрупани от 04.03.2002 г. до датата на запора.

В резултат на продължилото три години неизпълнение на съдебното решение на Върховния касационен съд от страна на община Хасково, дължимата лихва по съдебно присъдената сума нараства до 300 000 лв.