Обявиха търг за изграждане на когенерационна мощност в ТЕЦ Пловдив-Север
Обявиха търг за изграждане на когенерационна мощност в ТЕЦ Пловдив-Север / netinfo

Обявен е търг за планиране на изграждане на когенерационна мощност в ТЕЦ Пловдив - Север, съобщиха от ЕВН България Топлофикация. Новата мощност ще бъде до 49 Мвт.

ЕВН България Топлофикация публикува документация за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия на територията на ТЕЦ Пловдив - Север.

Когенерационната система ще разположена в непосредствена близост до ТЕЦ Пловдив - Север, за да може да бъде използвана съществуващата инфраструктура. Като гориво за горивната камера ще бъде използван само природен газ.

С комбинираното производство на ток и топлинна енергия се постига по-висок коефициент на полезно действие (КПД) за горивото в горивната камера.

Ако проектната фаза и проучването за приложимост дадат положителни резултати, ЕВН България Топлофикация има намерение да завърши строителството на съоръжението и да започне комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в края на 2012 година.