Обявиха графика за отпускане на детски
Обявиха графика за отпускане на детски / снимка: Dariknews.bg, архив

Семействата, които са получили право на детски добавки в периода от 1 март до 28 юли тази година, трябва да уведомят писмено съответната социална дирекция под каква форма съжителстват двамата родители, дали живеят постоянно в страната и има ли настъпили промени в условията за получаване на помощта. Това ще става по график, съобщиха от социалното министерство.

Във връзка с въвеждането на новия модел за отпускане на детски добавки от началото на следващата година, от министерството напомнят, че семействата с отпуснати през тази година помощи, няма да подават нови заявления през януари.

Ако детските добавки са отпуснати след 1 февруари тази година, социалните дирекции служебно ще актуализират размерите на помощта, съгласно новия модел. Ако обаче семейството е одобрено и е започнало да получава помощите между 1 март и 28 юли, родителите ще трябва да предоставят информация на съответната дирекция по график.

Сроковете започват да текат от януари догодина, а Агенцията за социално подпомагане трябва да разпространи графика по населени места.

Ако подадената информация е свързана с промяна или отпадане на основанието за получаване на детски, дирекцията ще провери семейството и ще се произнесе, дали помощта да бъде спряна или ако се продължи, какъв да бъде размерът й. За всички помощи, отпуснати след 1 февруари, служебно ще се удължи срокът им на получаване до 12 месеца.

Преди изтичането на този срок, нови заявления ще подават единствено родителите, които живеят съвместно без брак. В тези случаи детските няма да се спират до издаването на нова заповед за тяхното получаване.

Семействата с отпуснати детски преди 1 февруари, не са включени в графика, тъй като 12-месечният срок изтича през декември или януари, а всички, които са започнали да ги получават след края на юли, няма да подават нито нови заявления, нито информация по график.