Оборотът в търговията на дребно нараства през септември
Оборотът в търговията на дребно нараства през септември / снимка: БГНЕС

Оборотът в търговията на дребно без автомобили и мотоциклети е нараснал с 0.6 процента през септември в сравнение с август тази година, сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение със септември 2012 година оборотът в търговията на дребно се е увеличил с 6.2 на сто.

На месечна база оборотът е нараснал в търговията на дребно: с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7%; търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1%; с разнообразни стоки - с 1.6%; с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.5%; с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%; с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.5%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.7%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.6%.

На годишна база оборотът е нараснал във всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно: с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27.6%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 13%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5%.