Оборотът в търговията на дребно е скочил през ноември
Оборотът в търговията на дребно е скочил през ноември / netinfo

Оборотът в търговията на дребно е нараснал през ноември с 0,4 процента спрямо предходния месец, отчита НСИ. На годишна база скокът в оборота е 6,2 процента.

През ноември 2013 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2,9 процента, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1,9 процента, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,6 процента, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1,1 на сто. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11,4 процента, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,3 процента, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,5 процента, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0,3 процента.

През ноември 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. оборотът нараства в почти всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 18,2 процента, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 15,1 процента, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10,7 процента, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 9,5 процента. Намаление е отчетено само в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3 процента.