Обмислят съкращаване на сроковете за разрешителни за строеж
Обмислят съкращаване на сроковете за разрешителни за строеж / netinfo

Да се съкратят с пет месеца сроковете за издаване на разрешителни за строеж, предвиждат промени в Закона за опазване на околната среда. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Георги Божинов.

Промените целят да съвместят и съкратят двете нужни процедури за стартирането на строежите. Едната е оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), а другата е издаването на комплексно разрешително. Предложенията предвиждат срокът за ОВОС, който в момента е седем месеца, да се запази, а този за издаването на разрешително да се съкрати от 11 на шест месеца.

Ако бъдат приети промените, изграждането на обекти, финансирани с европари, ще може да започва веднага след оценката на ОВОС, а издаването на разрешително да става по време на самия строеж. В такъв случай изграждането на завод за преработка на отпадъци в София може да започне веднага, тъй като вече оценката се обсъжда, обясни Божинов.

По думите му, ако промените бъдат приети, ще се ускори усвояването на евросредства. Депутатът съобщи, че предложението вече е внесено в парламента и очаква до средата на ноември да бъде прието.