Облекчават счетоводството на малките фирми
Облекчават счетоводството на малките фирми / netinfo

Малките предприятия от следващата година ще изготвят съкратен индивидуален годишен отчет, а едноличните търговци ще представят отчет за приходите и разходите. Това предвиждат промени в закона за счетоводството, които правителството одобри.

Годишните финансови отчети на едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и размера на нетните им приходи от продажби за текущата година не надхвърля 100 000 лева, ще могат да се състоят само от отчет за приходите и разходите.

С воденето на специфични регистри – книги, ще могат да се отчитат едноличните търговци с приходи до 50 000 лева. С промените в закона се предвижда малките предприятия да бъдат освободени от съставянето на годишен доклад за дейността си и консолидирани финансови отчети. Те ще представят само съкратен индивидуален годишен отчет.

Формата, структурата и съдържанието му ще се определя в Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия. Отпадат и изискванията за задължителен независим финансов одит на годишния финансов отчет.