Обама иска икономически стимули за още 50 млрд. долара
Обама иска икономически стимули за още 50 млрд. долара / netinfo

Законодателите трябва да инжектират още 50 млрд. долара в американската икономика, призова кандидатът на демократите за президент на САЩ Барак Обама, като се позова на най-голямото месечно нарастване на безработицата от 20 години насам и на рекордните цени на енергията и храните, предаде Си Ен Ен.

Подобно подпомагане не може да чака, докато следващият президент заеме поста си, затова призовавам нова серия от финансови стимули и незабавно подпомагане на най-засегнатите от икономическият спад, каза Обама.

Кандидат-президентът заяви, че подкрепа разширяване и удължаване на помощта за безработица, както и на втори тур от чекове с върнати данъци. Миналата седмица демократическите лидери от Капитолия също казаха, че данните показват, че администрацията на Буш и Конгресът трябва да направят повече, за да помогнат и на работниците, и на безработните.

Първият пакет от икономически стимули бе приет през февруари, като предвижда връщане на данъци на 130 млн. американци. Пакетът от стимули както за гражданите, така и за бизнеса е на стойност 165 млрд. долара.