НС увеличи на първо четене минималния размер на пенсията
НС увеличи на първо четене минималния размер на пенсията / netinfo
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 113, 49 лв. от 1 юли, реши на първо четене Народното събрание. От ДСБ контрираха, че увеличението е недостатъчно и поискаха още 50 лева на пенсионер заради поскъпването на живота.

Увеличението на минималните пенсии се налага заради предвиденото нарастване на всички пенсии от 1 юли с 10.35 на сто. Първоначално пенсиите бяха осъвременени с 9,5 на сто и размерът на увеличението от 1 юли се предвиждаше да бъде 112,62 лева на пенсия. На практика с това увеличението сега е 1 лев. Промяната засяга 470000 пенсионери, които са внасяли минимални осигуровки, обясни председателя на социалната комисия Хасан Адемов. За целта НОИ е осигурил 21 млн. лева допълнително на месец.

От опозицията обявиха, че парите предварително са изядени от инфлацията. От ДСБ предложиха към всяка пенсия да се добавят по още 50 лева, а от СДС настояха бюджетният излишък да се влее в сребърния фонд за подкрепа на пенсионната система.

Донка Михайлова от БСП опонира, че сребърният фонд не е касичка, която да се харчи веднага, а Хасан Адемов обясни, че повишението на пенсиите е изчислено спрямо ръста на инфлацията и нарастването на осигурителния доход.

Над 20 процента е поскъпнала малката потребителска кошница, която е най-важна за пенсионерите, сега вдигате и тока. Дайте по 50 лева на човек, за да се убие покачването на цените, призова Иван Костов.

Г-н Костов, когато вие говорите за пенсии, българските граждани не ви вярват, репликата Донка Михайлова.

Очаква се законът да бъде приет на второ четене още следващата седмица.