НС ратифицира споразумение със САЩ за подобряване спазването на данъчните закони
НС ратифицира споразумение със САЩ за подобряване спазването на данъчните закони / снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира Споразумението между правителството на България и правителството на Съединените американски щати за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA.

Вносител на споразумението, което е подписано на 5 декември 2014г. в София, е Министерският съвет. На второ четене текстът на споразумението беше подкрепен от 114 депутати, 28 бяха против, а трима се въздържаха. От "БСП лява България" и "Атака" възразиха срещу споразумението защото е едностранно.

Румен Гечев от БСП посочи ,че с гласуване ще превърнем България в единствената страна член на ЕС, която подписва такъв унижаващ закон.

Двустранни договори имат страни от третия свят, а ние сключваме едностранно споразумение, това ли заслужава България от нейните партньори, попита той.

Социалистът допълни, че по замисъл то е чудесно, но не е изпълнено добре, защото е едностранно. Колегата му Чавдар Георгиев предложи споразумението да се въведе само за година, а след това да се преподпише в коригиран вид, но това искане беше отхвърлено от пленарна зала. Депутатите отказаха и да се отложи ратификацията. Илиан Тодоров /"Атака"/ също отбеляза, че споразумението е унизително. Твърдо сме против липсата на реципрочност, коментира той.