НС прие окончателно текстове от закона за управление на отпадъците
НС прие окончателно текстове от закона за управление на отпадъците / Sofia Photo Agency, архив
НС прие окончателно текстове от закона за управление на отпадъците
54570
НС прие окончателно текстове от закона за управление на отпадъците
  • НС прие окончателно текстове от закона за управление на отпадъците

Една година да се пазят видео записите от площадките за отпадъци на цветни и черни метали, това реши парламентът, като одобри окончателно текстове от закона за управление на отпадъците.

Да се забрани изкупуването на метали от физически лица, без да е ясен произходът им, предлагаше Лъчезар Тошев от сините, но това не се прие: „Този проблем продължава да е много остър. Съвсем наскоро имаше една справка на тези дружества, които се занимават със събиране на отпадъци и рециклиране, които показват, че кражбите се увеличават, а не намаляват от предприетите досега мерки. Дори тяхното предложение е за известно време да се спре изкупуването от физически лица на метали, тъй като не можем да се справяме с такъв важен въпрос, който стои пред нас”.

Румен Такоров от левицата възрази срещу този текст от закона: „За камерите – аз казвам, че това не е възможно и не е редно 12 месеца да се съхраняват записите, защото на една площадка, която е от 10-15 декара, вие разбирате ли какво е това нещо? Разбирате ли какви проблеми създаваме на бизнеса. НАТО не го следят 12 месеца. Вие искате за някакви площадки 12 месеца да събираме материалите от камерите. Това е налудничава идея. Явно ще я подкрепи и парламентът”.

Заместник-екоминистърът Евдокия Манева уточни, че и в сегашния закон има такава разпоредба и тя работи добре: „Това е текст от действащия закон за управление на отпадъците, по-конкретно от неговото изменение и допълнение, което беше направено преди около шест месеца, предложено от правителството с цел да се сложи край на мащабните кражби, на които всички сме свидетели. Това е действащ текст, който показва добри резултати”.