Нямало пари за следене на дигите в Бюджет 2012
Нямало пари за следене на дигите в Бюджет 2012 / БГНЕС
Нямало пари за следене на дигите в Бюджет 2012
50130
Нямало пари за следене на дигите в Бюджет 2012
  • Нямало пари за следене на дигите в Бюджет 2012

В последните 2 години не са отпускани средства за наблюдение на компрометираните диги и в Бюджет 2012 за тази дейност пари няма. Това каза пред Дарик депутатът от ДПС и бивш шеф на „Напоителни системи" Петя Раева. По думите й на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори на 9 декември миналата година тя е сигнализирала земеделския министър Мирослав Найденов и финансовия Симеон Дянков за възможните последствия.

Според Петя Раева трябва да бъде изготвен Закон за хидромелиорациите и той да включва всички около 3000 водни съоръжения на територията на България. Така ще бъдат регулирани дейностите, както и съответните отговорности на всеки орган, който е по веригата, смята Раева.

Тя посочи, че на заседанието на Земеделската комисия в парламента на 9 декември е взето решение за изслушване на министъра на земеделието Мирослав Найденов по повод хидромелиорациите и напоителните системи. До момента обаче председателят на комисията не е насрочил дата за такова изслушване.

Петя Раева прогнозира, че тепърва ще възникнат по-сериозни проблеми по всички корекции на реки и отводнителни системи. Разрешение на проблема е „Напоителни системи" да не остане в този си вариант като търговско дружество и да приема разни язовири, които никой от общинските кметове не иска, а да се създаде държавна агенция, която да управлява водните обекти, тъй като те са с национално значение. Тя трябва да има разчетено финансиране и бюджет, за да поеме всички компетенции и отговорности по управлението на този сектор, допълни Раева.

Други новини от Пловдив