Няма риск от фалити при застрахователните компании у нас
Няма риск от фалити при застрахователните компании у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Финансовата криза няма да доведе до фалити в застрахователния сектор в България, каза Стефан Софиянски, изпълнителен директор на Лев Инс по време на Десетия икономически форум за Югоизточна Европа. Все пак кризата ще доведе до свиване на застрахователния пазар, коментира експертът. 68 на сто от този пазар е свързан с автомобилно застраховане. Банките и лизинговите къщи отпускат вече много трудно кредити за покупка на автомобили, което води до по-малко нови коли за застраховане. Също така ниските цени, според представители на бранша, на "Гражданската отговорност" са пагубни за компаниите.

Според Софиянски няма опасност за инвестираните резерви на застрахователите. Това че се инвестират пари на БФБ не трябва да е притеснение, тъй като има таван от 10% за инвестиции в акции. Останалата част от парите се влагат в безрискови държавни облигации и в банкови депозити.

Според Софиянски, проблемите в бранша са в свалянето на тарифите и недооценяване на застрахователният риск. В стремежа си за разширяване на пазарния дял, компаниите са свалили прекалено много цените и са поемали недобре обмисляни рискове.

През следващите няколко години ще се развие пазарът на финансови застраховки, станали актуални по време на сегашната финансова криза, прогнозират експерти от бранша.

Парите, които са все още "на тъмно", ще помогнат на българската икономика да преодолее финансовата криза, смятат застрахователи, уточнявайки, че не става въпрос за черни пари, в резултат на нелегален бизнес, а за недекларирани доходи. Софиянски даде пример за хора, с официален доход 1000 лв., които без проблем изплащат месечни вноски от 5000 лв. Според него това означава, че все още има свежи пари в обращение.