Няма основание за криза на пазара на превози
Няма основание за криза на пазара на превози / netinfo
Няма основание да се обяви криза на пазара на автомобилните превози. Това съобщи пред журналисти Димитър Савов, директор на дирекция „Национална транспортна политика“ в министерството на транспорта.

Работна група от Министерството на транспорта е направила проучване на пазара на превози у нас за последните седем години и данните показват, че товарните автомобилни превози у нас имат устойчиво развитие и не са застрашени от конкуренцията на ж.п. превозите.

Три пъти се е увеличила работата на регистрираните у нас близо 5000 фирми за превоз с камиони, обясни Димитър Савов. Той допълни, че не са постъпили и данни за транспортна фирма, обявена в несъстоятелност. В работната група са участвали експерти от Института за пазарна икономика, които също не са открили достатъчно аргументи, за да се обяви криза на пазара.

В Министерството на транспорта продължава срещата между инстуциите и лидерите на транспортните браншови организации. В дебата участва и президентът на КНСБ Желязко Христов. Ако представителите на автомобилния бранш не получат гаранции, че държавата ще предприеме мерки срещу скъпите горива, се очаква протестите им да бъдат подновени.