Няма данни за рязък ръст на безработицата
Няма данни за рязък ръст на безработицата / снимка: БГНЕС

Около 13 000 са обявените незаети работни места на трудовия пазар у нас, съобщиха от социалното министерство по повод прогнозите, че през следващите три месеца 50 хиляди българи ще останат без работа. До няколко дни министерството ще предложи на правителството пакет от мерки за стабилизиране на пазара и адаптиране на работодателите в условия на икономическа криза.

„Няма данни за рязко увеличаване на безработицата у нас, обясни социалният министър Емилия Масларова. Всичко се прави на базата на точни разчети, паника не трябва да има. Трябва да се опитаме в максимална степен да използваме ресурсите. Имаме достатъчно ресурс и възможности бързо, гъвкаво да адаптираме програми, стига хората да желаят това”, каза министър Масларова.

Според министър Масларова с предприетите мерки няма да бъде допуснато ниво на безработица, по-високо от 7 процента в началото на 2009-та година.

Към социалното министерство е сформирана и работна група с представители на „Кремиковци”, БДЖ и пристанищата, която изработва мерки за заетост и преквалификация на кремиковските металурзи при евентуални съкращения. Песимистичният вариант за следващите няколко месеца предвижда съкращаването на 1400 работници от комбината.