НПО-та оспорват одобрени български проекти с еврофинансиране
НПО-та оспорват одобрени български проекти с еврофинансиране / netinfo

50 одобрени и планирани инвестиционни проекти с европейско финансиране в Източна Европа са оспорени от неправителствени организации. Общата им стойност е 10 млрд.евро, съобщи БТА. Шест от проектите са български, като по тях трябва да бъдат платени повече от 5 милиарда евро. Това стана ясно на проведена днес в Брюксел пресконференция на организацията „Приятели на Земята – Европа".

Според организацията "Приятели на Земята - Европа" проектите не са добре обмислени, вредят на околната среда и за тях напразно ще бъдат похарчени милиарди евро.

Сред българските проекти, които се оспорват, са - магистрала "Люлин", управлението на боклука в София, разширяването на софийското летище и изграждането на АЕЦ "Белене".

Ангажирани в организацията "Приятели на Земята - Европа" българи заявиха, че представените от страната ни проекти много често не са добре разработени, поради което одобряването и изпълнението им се бави с години.

Специално във връзка с боклука на столицата ни, те отбелязаха, че сега особено важно е да се реши проблемът с намиране на място за ново сметище, да се обърне много по-голямо внимание на разделното събиране на боклука, да се инвестират повече пари в рециклирането на отпадъците.