/ БГНЕС
Новото мегалетище "Истанбул", което бе открито вчера от турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, се очаква да скъси времето за полети до България.

Вижте новото мегалетище на Истанбул (СНИМКИ)

Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище "Ататюрк" в европейската част на мегаполиса и летище "Сабиха Гьокчен" на азиатското крайбрежие на Истанбул. Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България.

Новото мегалетище Истанбул
БГНЕС

Президентът Реджеп Ердоган заяви: "Откриването на новото, най-голямо летище в света, се превърна в главното събитие в празнуването на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция и стана двоен празник за нашата страна".
 
А защо летището ще се казва "Истанбул? Държавният глава обясни, че "само такъв безценен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел" - затова решили да го нарекат на неговото име.

Новото мегалетище Истанбул
БГНЕС

Новото летище е проектирано така, че да поеме като основен хъб засиления трафик като свързваща точка между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 млн. пътници, като броят им се планира да достигне 150 млн. души годишно и до 200 млн. души, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света.
 
Разширяването на летище "Истанбул" се планира да завърши през 2028 г. Гигантският летищен комплекс ще разполага с шест писти за излитане и четири терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на летище "Истанбул".

Борисов присъства на откриването на новото летище в Истанбул (СНИМКИ)

Новото мегалетище Истанбул
БГНЕС

Авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се пренася на новото летище. На 31 октомври в 02,00 ч. ще започне пренасянето на първия етап на съоръженията на националния авиопревозвач от летище "Ататюрк" на летище "Истанбул", съобщи на пресконференция генералният директор на турските авиолинии Билял Екши. По думите му операцията ще продължи 12 часа и пренасянето ще се извърши с 800 тира.
 
Първите полети от летище "Истанбул" по вътрешните линии ще бъдат за Анкара, а по международните - за Севернокипърската турска република и Баку, Азербайджан.
Общественият транспорт от града до новото летище през първите два месеца ще бъде с 50 на сто намаление. Летище "Ататюрк" ще продължи да функционира като авиопорт, но ще се ползва за карго полети.

Новото мегалетище Истанбул
БГНЕС

БТА