Нова Зеландия изпада в рецесия?
Нова Зеландия изпада в рецесия? / netinfo

Очаква се икономиката на Нова Зеландия да се свие за втори пореден тримесечен период през юни, сочи докладът на финансовото министерство на страната. Данните за второто тримесечие ще бъдат официално обявени през септември.

Потребителските цени са нараснали с 4 на сто от началото на годината до юни. Инфлацията на годишна база се очаква да нарасне до 5 процента през септември тази година поради високите цени на храните и петролните продукти, допълват експертите в доклада.

Активността на бизнеса е намаляла през второто тримесечие, а очакванията са за спад и през трите месеца до септември. Натискът на разходите е довел до спад в печалбата на компаниите, отчита докладът.

Местното търсене отслабва, а личните разходи се очаква, че са намалели през второто тримесечие. Продажбите на дребно през май са по-малко и са повлияни от резкия спад в продажбите на моторни превозни средства, се казва в доклада. Слабите данни за картовите транзакции предполагат по-малко продажби на дребно през юни.

Продажбите на жилища намаляват, разрешителните за строеж също отчитат спад.

Повишаването на вноса и намаляването на износа допринасят за слабия растеж на БВП през тримесечието.

Нашето мнение е, че икономиката се свива за второ поредно тримесечие през юни, се казва в доклада на финансовото министерство на страната. Очаква се средният годишен ръст на реалния БВП да се забави до между 0,5 и 0,75 на сто. С намаляващото търсене инфлацията също ще отчете спад в средносрочен план. С рискове икономиката да продължи да се забавя, очаква се инфлацията да се върне в рамките между 1-3 процента в средносрочен план.