Нова система ни улеснява да подаваме сигнали за корупция
Нова система ни улеснява да подаваме сигнали за корупция / netinfo

Нова информационна система за антикорупционни сигнали, на стойност 80 хил.евро, ще улеснява гражданите при подаване на жалби за подкупи. Порталът е част от проекта „Повишаване капацитета на комисията за координация на работата по борба с корупцията“, финансиран от програма ФАР.

Информационната система има високо ниво на сигурност и включва единна база данни за антикорупционни сигнали и жалби за конфликт на интереси, като дава възможност за координация между звената за борба с подкупничеството. Това съобщи Николай Георгиев от дирекция „Главен инспекторат“ към Министерски съвет, при представяне на интернет портала.

Всеки гражданин може да подаде своя сигнал за корупция на адрес http://anticorruption.government.bg. Жалбата се обработва от служители, които задължително имат електронен подпис, за да гарантират чрез него идентичността си и да не се допуска използване на чужда самоличност. Ако в портала фигурират няколко еднакви сигнала за корупция, подадени от различни лица, жалбите се обединя ват. Всеки въведен сигнал получава входящ номер, а след това и уникален, чрез който гражданите могат да следят развитието на казуса.