Нов далекопровод Айтос-Бургас би решил проблема с тока по морето
Нов далекопровод Айтос-Бургас би решил проблема с тока по морето / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нов далекопровод Айтос-Бургас би решил проблема с тока по морето
31998
Нов далекопровод Айтос-Бургас би решил проблема с тока по морето
  • Нов далекопровод Айтос-Бургас би решил проблема с тока по морето

Изграждане на нов далекопровод Айтос-Бургас ще реши проблемите с електрозахранването на Южното Черноморие. Този извод беше направен на срещата в Бургас на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и представители на Националната електрическа компания, електроразпределителното дружество EVN, ръководството на Слънчев бряг и областната управа.

Според директора на НЕК Красимир Първанов бъдещият високоволтов далекопровод е решението, той ще бъде включван в такива напрегнати моменти, които се получиха през изминалите дни със Слънчев бряг и Южното Черноморие. Най-големият проблем при неговото изграждане, обаче, ще бъде отчуждаването на частни имоти, където трябва да бъдат разположени стълбовете и инфраструктурата за него.

По този повод през следващата седмица при областния управител на Бургас Константин Гребенаров ще се проведе среща с кметовете на тези четири общини, през които ще преминава далекопроводът. Финансиране за този проект вече е осигурено от инвестиционната програма на НЕК. 10 милиона лева ще струва подстанцията за Слънчев бряг, други 15 милиона ще бъдат дадени за рехабилитация на вече съществуващата инфраструктура, а 7 милиона ще отидат за самата нея, уточни шефът на НЕК.

Министър Симеон Дянков заяви, че вторият проблем с електрозахранването са кражбите на ток. Затова в момента се обмислят по-тежки наказания за пунктовете за изкупуване на цветни метали, които приемат крадени кабели, проводници и други елементи от инфраструктурата. Той увери, че построяването на новия високоволтов електропровод по никакъв начин няма да оскъпи електроенергията, която ще плащат потребителите по Южното Черноморие.