Нередовните туроператори ще бъдат извадени от регистъра
Нередовните туроператори ще бъдат извадени от регистъра / netinfo

Туристическите фирми, които не отговарят на изискванията на Закона за туризма, ще бъдат заличени от Националния туристически регистър, каза пред журналисти Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.

От официално вписаните в регистъра 1814 туроператора 273 не са подновили застраховката си, каквато по закон трябва да представят пред агенцията. Има вероятност обаче някои от тях да са редовни и ние да не сме ги отчели като такива, сподели Крушкова. В такъв случай аз нося своята вина, допълни тя и отбеляза, че Комисията за защита на потребителите тепърва ще провери състоянието на въпросните фирми.

Анелия Крушкова бе категорична, че информацията от туристическия регистър ще бъде публична и ще бъде качена на уеб страницата на Агенцията.

По данни на туристическото ведомство 79 общини, сред които Дряново, Шумен, Плевен и Пловдив не са подали задължителната справка с информация за състоянието на легловата база в съответните райони. Според Крушкова частниците и общините укриват данните за броя на леглата, за да не плащат необходимите такси. Така се получава огромно разминаване между официалната информация на НСИ за 221 хил. легла в страната и реалната цифра, която надхвърля 500 хиляди. Данните на Крушкова само за община Несебър отчитат база с 345 хил. легла.

Конфликтите при регистрацията и категоризацията на туристически обекти идват от внасяне на непълни документация във ведомството, каза Крушкова. Повече от 50 на сто от подадените заявления са с констатации за нередовност, като най-често срещана е липсата на Акт 16. На тези обекти ще се издават временни, но не и входящи номера, обясни председателят на агенцията по туризъм.

Според Анелия Крушкова 16-процентният ръст на приходите от туризъм за първите шест месеца от годината надвишава прогнозите, въпреки оплакванията на хотелиери, че не могат да запълнят местата си. Причината е в концентрираното застрояване на първа и втора линия и слабият интерес към малките хотели във вътрешността на курортите.