Неяснота около Иракли
Неяснота около Иракли / снимка: Sofia Photo Agency
Издадената вчера от МОСВ заповед за забрана на строителство в района на Иракли, според която ще са защитени с 1000 дка по-малко площи, вече е изпратена за публикация в „Държавен вестник”, каза след среща с неправителствени организации министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров, но не се ангажира да с по-точна информация за това откога тя влиза в сила.

Заповедта, заради която вчера протестираха еколози, вече е изпратена до Държавен вестник, но не е ясно кога ще бъде публикувана, каза министър Чакъров. С оглед да бъде запазено биоразнообразието продължих заповедта, която бе издадена миналата година при други обстоятелства, добави екоминистърът.

След днешното заседание с неправителствените организации е постигната договореност за нова среща между 10 и 15 септември. По думите на Чакъров 29-те зони, чието включване в Натура 2000 беше отложено, ще бъдат разгледани в началото на септември от Националния съвет за биоразнообразие, както и от учените от БАН. Министърът е категоричен, че ще се съобрази с позицията на Академията и ще я отстоява пред Министерски съвет.

Според Андрей Ковачев, председател на Сдружение за дивата природа „Балкани”, за строителното ядро от 75 хектара в Иракли Районната инспекция по околната среда и водите е съгласувала инвестиционни намерения без разрешително за строеж. Багерите, които в момента се намират на парцела на фирма „Суйс пропъртис” незаконно са там, допълни Ковачев