Необходими са инвестиции в електропреносната мрежа, отчита енергийният регулатор
Необходими са инвестиции в електропреносната мрежа, отчита енергийният регулатор / снимка: БГНЕС

Инвестиции в електропреносната мрежа са необходими, независимо дали има бедствия или не. Възможно е енергийните дружества да предявят аргументи в тази посока при заявленията си за нови цени на тока от 1 юли. Това мнение изрази председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова.

Тя обаче уточни, че заради настъпилите аварии не може да има повишение на цената на електроенергията. Направените разходи ще бъдат покрити от застраховки и от признатите на дружествата средства за ремонти и поддръжка на мрежата.

Тодорова подчерта, че инвестициите в сектора бяха систематично намалявани в последните години като в последния регулаторен период не е предвиден нито един лев за инвестиции. При ЕСО ситуацията е сходна, очевидно е, че средствата инвестирани в сектора не са достатъчни, заключи председателят на регулатора.

Едно от нещата, върху които трябва да се мисли занапред, е дали да продължават да се изграждат въздушни далекопроводи или да се премине към по-скъпия, но по-надежден начин чрез кабелни мрежи, коментира още Тодорова.

До края на днешния работен ден се очаква Булгаргаз да подаде заявлението си за цена на синьото гориво от 1 април. Заявеното преди време намерение на газовия доставчик бе да поиска намаление на цената с около 13 процента. Според Тодорова част от това намаление трябва да се отрази в по-ниски цени на парното, а с другата част да бъдат компенсирани топлофикациите.

Източник: БТА