Нефтът поскъпва, световните борси бележат ръстове
Нефтът поскъпва, световните борси бележат ръстове / снимка: EPA/BGNES

На стоковите пазари нефтът се повиши до 74 долара за барел. Причина за скока е почти сигурното намаляване на дневния добив от страна на ОПЕК. Картелът осигурява 40 процента от световното производство, но след като нефтът падна с 50 на сто от рекордните 147,27 долара за барел, отчетени през юли, Организацията на страните производителки на петрол реши да бъде свикана извънредна среща за овладяване на поевтиняването. Шакиб Халил, президент на ОПЕК, заяви, че организацията може да свие добива на етапи заради намаляването на икономическия растеж в световен мащаб.

Намалението може да бъде 1 млн. барела или 2 млн. барела, което ще бъде значителна редукция, твърдят анализатори.

След влизането на европейските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 73,94 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 68,76 долара за барел.

На валутните пазари доларът отстъпи позиции към еврото. В азиатската сесия търговията отвори от ниво 1,3398, като щатската валута се понижи по-късно над 1,35, за да се възстанови частично в европейската сесия до 1,3475 долара за 1 евро. По-значително движение се отчита и при съотношението на щатската валута към японската йена. Зелените пари скочиха до 102,22 йени за 1 долар.

Фондовите пазари в Европа и Азия отчитат ръст заради присъединяването на Южна Корея и Холандия към правителствените мерки за справяне с финансовата криза.

Холандското правителство ще инжектира ? 10 млрд. в ING Groep NV, за да укрепи капиталите й. Министърът на финансите Воутер Бос заяви, че тази мярка е необходима въпреки, че банката не е заплашена от фалит.

В неделя правителството на Южна Корея заедно с централната банка обявиха план за подпомагане на местните банки, който предвижда държавата да гарантира в продължение на три години погасяването на външните задължения на банките на сума от 100 млрд. долара. Планът предвижда също централната банка да предостави допълнителни средства на стойност 30 млрд. долара за местните банки.

В Европа капиталовите пазари отварят с повишение. DAX INDEX във Франкфурт се повишава с 1,73 процента до 4865 пункта, а в Лондон FTSE е нагоре с 0,61 на сто до 4087 пункта. Във Франция CAC 40 INDEX прибавя 2,03 процента до 3397 пункта.

В Япония водещият NIKKEI 225 затвори с ръст от 3,59 на сто до 9005 пункта. В Хонконг HANG SENG е нагоре с 4,87 процента до 15 262 пункта, а в Китай CSI 300 напредва с 3,46 процента до 1896 пункта. Стабилни ръстове записаха в Южна Корея, Австралия, Индия, Сингапур и Индонезия. С понижения затвориха в Тайван и Филипините.