Небостъргачи и паркинги над коловозите на Централна гара в Пловдив
Небостъргачи и паркинги над коловозите на Централна гара в Пловдив / netinfo

Небостъргачи, огромни сгради-куполи, търговски центрове, паркинги над коловозите и подземна магистрала са част от идеите, включени в проектите за реконструкция на Централна гара в Пловдив. Разработките бяха представени пред министъра на транспорта Петър Мутафчиев и директора на Национална компания “Железопътна инфраструктура” Антон Гинев.

Седем авторски колектива са участвали в конкурса за модернизация на построената през 1873 г. ж.п. гара. Сред тях журито с председател арх. Хубена Салджиева е отличила проектите на “Арконт-А” – Пловдив, на арх. Веселин Дончев от София и на пловдивския арх. Александър Шинолов, които са наградени съответно с 25000 лева, 15000 лева и 10 000 лева. Всички проекти ще бъдат откупени от авторите им, след което ще се избере най-подходящият като възможности за изпълнение, технически параметри и цена, обясни министър Мутафчиев. Предложенията на отделните авторски колективи се оценяват на стойност за реализиране от 30 млн. лева до 120 млн. евро, в зависимост от сложността и ефективността им.

Предстои Министерството на транспорта и НК “Железопътна инфраструктура” да започнат преговори с общината, която трябва да се включи в обновяването на пространството около гарата и с изработването на плановете. Според Петър Мутафчиев най-реалният вариант за скъпото строителство на гаровия комплекс е осъществяването на публично-частно партньорство с мощни инвеститори.