Не трябва да се допуска Гърция да банкрутира, смята Саркози
Не трябва да се допуска Гърция да банкрутира, смята Саркози / снимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози смята, че не бива да се допуска Гърция като страна от еврозоната да банкрутира и трябва да й се помогне заради усилията, които полага, предаде Ройтерс.
      
"След като ние създадохме еврото, не можем да оставим една страна, която е в еврозоната, да потъне. Иначе изобщо не би имало смисъл да създаваме еврото," заяви Саркози на среща с фермери.
      
"Трябва да подкрепим Гърция, защото те полагат усилие, или в противен случай няма да има евро," добави френският президент, цитиран от БТА.
       
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се очаква да пристигне утре в Париж, където има предвидена среща със Саркози в рамките на обиколка на столици в търсене на подкрепа за затъналата в дългове страна.
       
Папандреу получи политическа подкрепа, но не и обещание за финансова помощ по време на разговора си в Берлин вчера с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва агенцията.
       
Френски представители посочват, че няма нужда от помощ засега, но Саркози даде да се разбере, че Париж ще е готов да помогне, ако Атина се изправи пред бюджетен колапс.
       
"Еврото няма смисъл, ако между нас няма солидарност," заяви още той и уведоми фермерите, че Гърция е вносител номер едно на френско говеждо месо.