Не плащаме местни данъци седем години при саниран имот
Не плащаме местни данъци седем години при саниран имот / netinfo

Собствениците на сгради, които са санирани и са получили сертификат за това, ще бъдат освободени от плащането на местни данъци и такси за срок от седем години. Това реши Народната събрание, като прие промени в Закона за енергийната ефективност.

Промяната ще влезе в сила от началото на следващата година. Законът за енергийната ефективност бе приет от парламента на 23 март тази година. Президентът наложи вето върху текстове, предвиждащи данъчните облекчения за саниранете сгради да се ползват от 1 юли 2007 година. Мотивът на държавния глава беше, че в средата на годината не трябва да се променят данъчните закони.

Народното събрание се съобрази с отлагателното вето. Днес депутатите приеха, че от местни данъци и такси ще се освобождават собствениците на сгради построени преди 2005 година, ако са санирани. Данъчното облекчение ще е за срок от седем години и ще влиза в сила от годината след издаването на сертификата.

По-голям е срокът за собствениците на санирани сгради, които са използвали и възобновяеми енергийни източници – те няма да плащат местни данъци и такси за десетгодишен период.

По думите на Мая Манолова от Коалиция за България това е социална мярка, която ще стимулари хората да прилагат енергоспестяващи мерки.

Парламентът прие и срок, в който електронният търговски регистър ще заработи. Това трябва да стане от 1 януари 2008 г.