Насърчават заетостта сред младежите
Насърчават заетостта сред младежите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около 300 младежи до 29-годишна възраст ще могат да започнат работа до края на годината вследствие на промени в националния план за действие по заетостта, които министрите ще разгледат на днешното си редовно заседание.

За целта са осигурени 104 000 лева, като те са спестени чрез преразпределение на националния план.

Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. В България младежите до 24-годишна възраст, които са регистрирани в бюрата по труда към края на юли, са 34 412. От тях 63,6% са без квалификация, а 7,9% са висшистите.

По-рано през годината Народното събрание прие промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които се въведоха нови насърчителни мерки в подкрепа на заетостта на младите хора.

Една от тях е за осигуряване на първа работа на квалифицираните млади хора. Тя предвижда предоставяне на средства на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование и без трудов стаж, на длъжности според тяхното образование или квалификация.

Периодът на субсидиране е от 6 до 18 месеца, като размерът на сумите ще нараства от 30 на сто за първите шест месеца, на 50 на сто от седмия до дванадесетия месец включително и 75 на сто за оставащия период.