Нараства товаропотокът през дунавските пристанища
Нараства товаропотокът през дунавските пристанища / netinfo

Нараства товаропотокът през дунавските пристанища. За девет месеца в Русенския пристанищен комплекс АД са обработени над 1 672 00 тона товари при 1 562 000 тона за същия период на миналата година, каза директорът на комплекса Николай Найденов.

При товарите се наблюдава увеличение на въглищата, зърнените храни и клинкера, на тухлите, металите и новата техника. Нарастването е въпреки пречките от ледоходите и наводненията, от които за три месеца бяха затворени пристанищата Русе-Запад и Сомовит.

Лош показател е, че вносът през дунавските пристанища значително надвишава износът, анализира ръководството на Русенския пристанищен комплекс. Износът през кейовете на комплекса е 16 на сто, а вносът 84 на сто. Затова се обмислят пристанищни преференции, които да стимулират фирмите - износителки. Чрез облекчен режим за ползване на складовите площи се насърчават и транзитните превози през Русе към Черно море.

До края на годината в Русенския пристанищен комплекс ще се внедри система за управление на качеството ISO 9001 с оглед бъдещото членство в Европейския съюз. Продължава обновяването на челната и тилова пристанищна техника, поддръжката на открити и закрити складови площи, подкранови пътища и коловози. През 2007 година от печалбата ще се вложат близо 40 на сто за техническо и технологично обновление.

През тази година русенското пристанище чества своята 140-годишнина. Неговите показатели сега са много по-добри от тези на белградското и други сръбски и румънски пристанища по река Дунав, каза директорът Николай Найденов.