/ Sofia Photo Agency, архив
И през 2017 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината, напомнят от Националната агенция за приходите.
 
Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за купуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.
 
Средногодишно облекчението за ипотечни кредити се ползва от около 5500 семейства, като те намаляват общо с над 15 млн. лв. данъчните си основи.
 
Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за купуване на жилище.
 
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 2 май, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне.
 
БТА